Patrimoni
Responsable: Joan-Carles Alay i Rodríguez ( joancarlesalay@yahoo.es )
LA CREU DEL MONTCABRER (Cabrils, Maresme)
A principis d’estiu d’aquest any 2014 l’emblemàtica Creu del Montcabrer va ser objecte d’una agressió. Malgrat que la creu actual va ser col·locada l’any 1982, consta documentada des de l’any 1565. Conjuntament amb el Museu Col·lecció Municipal de Cabrils i l’entitat Maresme Medieval, ha estat enregistrat aquest Informe (Informe Creu de Montcabrer 20140708) a l’Ajuntament de Cabrils, el Parc de la Serralada Litoral, entregat també als Agents Rurals i posat en coneixement el Cos de Mossos d’Esquadra i Policia Local de Cabrils.
L’ERMITA DE SANT MATEU (Premià de Dalt, Maresme)
En col·laboració amb el Grup d’Història del Casal de Mataró, l’entitat Maresme Medieval i arqueòlegs de la comarca del Maresme, ha estat elaborat l’adjunt Informe (Informe_Sant Mateu_Premia_de_Dalt ) sobre les obres portades a terme en l’ermita de Sant Mateu (Premià de Dalt). Les intervencions, que afecten l’interior, la façana principal i l’enllosat exterior, no s’ajusten a l’estipulat en la legislació vigent. L’informe ha estat enregistrat en l’ajuntament de Premià de Dalt i Consorci del Parc de la Serralada Litoral.
LA DECLARACIÓ DEL JACIMENT DEL BORN (Barcelona, Barcelonès).
La nostra entitat va contribuir notablement en la preservació d’aquest important jaciment. És destacable el fet de ser els primers en enregistrar formalment una sol·licitud per incoar l’expedient de declaració com a Bé Cultural d’Interès Nacional (BORN_INSTANCIA) .A l’iniciativa es van adherir diverses associacions i molts socis. En menys de tres mesos van arribar-se a gestionar directament des de la SCA més de 300 instàncies. Finalment, es va declarar per Acord del Govern de la Generalitat de 28 de febrer de 2006 (BORN_DECLARACIO).
L’ENTORN DE TORRE SALVANA (SANTA COLOMA DE CERVELLÓ, BAIX LLOBREGAT)
Un projecte per instal·lar una estació de servei en la finca de la Torre Salvana, podria afectar l’entorn del monument. La Comissió de Patrimoni ja havia elaborat l’any 1994 un informe pel “deplorable estat d’abandonament i ruïna” en el que es trobava l’edificació ( icp061 ). En la mateixa destaca especialment la torre romànica, probablement del segon quart del segle XI, d’uns 8 metres de base i gairebé 15 metres d’alçada.
Verificat sobre el terreny (25 de setembre 2011), així com documentació disponible, s’ha comprovat que l’equipament projectat queda fora de l’entorn de protecció delimitat. Tot i així, afecta l’entorn d’un altre bé cultural: la Colònia Güell. Sobre l’assumpte ha estat elaborat l’adjunt informe: informe_torresalvana_20110926
LA VIL·LA ROMANA DE CAN SENTROMÀ (TIANA, MARESME): ESTAT ACTUAL
L’Associació d’Amics de Sentromà portava temps advertint sobre el deficient estat de preservació de les estructures excavades d’aquest jaciment, declarat amb la màxima categoria des de l’any 1975.
Malgrat la seva reconeguda importància, no hi havia referència que mai es es portessin a terme intervencions de restauració o consolidació. Com es descrivia en l’editorial del Butlletí de l’Associació de l’any 2010: “les parets s’ensorren, els paviments es malmeten, les argiles dels forns es desfan, i cada any perdem una part de la vil·la” .
Adjuntem l’Informe resultant de la visita al jaciment del passat 9 d’abril 2011, en el que gràficament podia verificar-se el lamentable progrés que patia: informe_sentroma.
Va donar-se suport a les gestions endegades per l’Associació, iniciant la col·laboració amb la mateixa a fi de preservar la vil·la de Can Sentromà.
En el darrera del Full SCA núm.292, Juny 2011, va ser publicat un article de l’esmentada associació sobre el jaciment: sentroma_fullsca_juny2011
El mes de setembre de 2011, l’Ajuntament de Tiana d’acord amb el Parc de la Serralada de Marina va netejar el jaciment de matolls i el Departament de Cultura de la Generalitat va decidir intervenir-hi. Finalment, durant el mes d’octubre de 2011 va consolidar-se el sector Nord de la vil·la: sentroma
LA PRESERVACIÓ I PROTECCIÓ DEL POBLAT IBÈRIC DE BURRIAC (CABRERA DE MAR, MARESME)
L’any 2006 des de la Comissió de Patrimoni SCA va endegar-se una campanya vers la preservació i protecció del jaciment arqueològic conegut com a Poblat Ibèric de Burriac, donada la lamentable situació d’abandonament en el que es troba.Les mesures proposades en un primer escrit, enregistrat en la Direcció General del Patrimoni Cultural de la Generalitat (burriac200605031 maig 2006), es concretaren en: impulsar l’expedient incoat (des de l’any 1983) per a declarar-lo BCIN; incoar expedient per delimitar el seu entorn de protecció; col·laborar i coordinar amb les diferents administracions i autoritats implicades.
Des d’aleshores han estat enregistrats dos escrits més insistint en el contingut del primer (setembre de 2006 i abril de 2007). El març de 2008 va tractar-se el tema en entrevista personal amb la cap del Servei d’Arqueologia i Paleontologia i el desembre 2009 ens adherirem en un Manifest, promogut per diverses entitats del Maresme interessades en resoldre l’actual situació.
El març de 2010 ens reunírem a Mataró amb aquestes entitats i l’abril va visitar-se conjuntament el jaciment per verificar-ne l’estat actual.
El maig de 2010 el Grup d’Història del Casal de Mataró ( http://www.ghcmataro.org/ ) ha rebut resposta del Departament de Cultura a la Instància enregistrada l’any 2006 –en la que s’adherien a la nostra de maig 2006- en el sentit de “que en aquests moments s’està revisant l’expedient …, especialment el seu perímetre de delimitació per tal de finalitzar-ne la tramitació, a més d’espai de protecció arqueològica de l’àrea circumdant” (respostadepartamentcultura_20100513).
A conseqüència de les gestions realitzades conjuntament amb el Grup d’Arqueologia de Cabrera de Mar (GAC), el 23 d’abril de 2014 el Grup parlamentari Iniciativa per Catalunya-Els Verds ha presentat a la Mesa del Parlament una bateria de vuit Preguntes, així com una Proposta de Resolució per tal de que sigui substanciada davant la Comissió de Cultura i Llengua (Preguntes_ICV-EUiA_al_govern_sobre_mal_estat_poblat_ibeÌ€r ic_BURRIAC i PROPOSTA_RESOLUCIOÌ_ACCIONS_RECUPERACIOÌ_POBLAT_IBEÌ€RIC _BURRIAC-CABRERA_DE_MAR,_abril_2014 ).
El passat 17 de juliol de 2014 es va debatre en la Comissió del Cultura del Parlament la proposta de Resolució presentada pel Grup Parlamentari d’Iniciativa per Catalunya-Els Verds sobre les gestions per declarar BCIN el Poblat Ibèric de Burriac (Cabrera de Mar, Maresme), essent aprovada sense esmenes.
El text finalment aprovat és el següent,
1. Accelerar els tràmits necessaris per a declarar el poblat ibèric de Burriac al municipi de Cabrera de Mar, Bé Cultural d’Interès Nacional BCIN).
2. Valorar abans d’acabar l’any la inclusió del poblat ibèric de Burriac al municipi de Cabrera de Mar, dins la ruta dels poblats ibèrics visitables de Catalunya, pel seu indubtable interès.
3. Col·laborar amb un pla d’actuació que inclogui les mesures necessàries i imprescindibles per vigilar, preservar, i restaurar progressivament el poblat ibèric de Burriac al municipi de Cabrera de Mar, per tal de posar fi als acte de vandalisme, destruccions, excavacions furtives, espoli de restes i destrucció patrimonial de que ve sent objecte.
4. Realitzar les anteriors actuacions amb la participació i col·laboració de l’Ajuntament de Cabrera de Mar, del Consell Comarcal del Maresme, la Diputació de Barcelona i de les entitats científiques, culturals, arqueològiques i museístiques que més s’han ocupat d’aquest poblat ibèric de Burriac.
Es pot veure el debat sencer en l’enllaç,
http://www.parlament.cat/web/actualitat/canal-parlament/sequencia/videos?p_cp1=7141528&p_cp3=7142851